Schakkebroek Primeert!
Schakkebroek Primeert! Over Schakkebroek Schakkebroek primeert: activiteiten Schakkebroek primeert: feestcomite Schakkebroek primeert: ontdek de plek Contacteer Schakkebroek primeert
 

OVER SCHAKKEBROEK

Schakkebroek

Kort

Schakkebroek is een parochie van Herk-de-Stad. Het ligt ten zuidoosten van de stadskern en telt … inwoners (1 januari 2012). Schakkebroek is vooral bekend als geboorteplaats van de heiligverklaarde missiezuster en martelares Amandina van Schakkebroek. Haar geboortehuis werd ingericht als museum.

Beknopte historiek

schoolhuisMeer dan 100 jaar worden, is slechts voor enkelingen weggelegd. Voor een gemeenschap daarentegen is dit heus niet zo’n zware opgave. Ook de parochie Schakkebroek, zoals we ze nu kennen, presteert het om sinds 2009 zich een ‘eeuweling’ te noemen. 1909 was immers het jaar dat er in ons dorp een kerk gebouwd werd. De inwoners moesten vanaf dan geen 8 km meer afleggen alvorens ze eucharistie konden vieren. En dankzij de bouw van een school enkele jaren eerder, konden de kinderen ook al onderwijs genieten dicht bij huis.
Over de plaats waar de kerk diende ingeplant te worden, waren er nogal wat meningsverschillen. Uiteindelijk werd besloten ze te bouwen op de plaats van het kapelletje aan de reusachtige lindeboom waar de Heilige Amandina als kind vaak ging bidden.
SchakkebroekU heeft ondertussen als lezer al begrepen dat Schakkebroek heel wat ouder is dan honderd jaar. Het heeft bovendien samen met de andere gehuchten Terbermen en Nonnekerkhof altijd bij Herk-de-Stad gehoord. Die twee laatste ‘wijken’ vallen sinds de bouw van de kerk ook binnen de grenzen van Schakkebroek.
De naam van onze parochie is van Frankische oorsprong. De Franken waren al in onze regio’s actief op het eind van de derde eeuw. Wat zeker niet wil zeggen dat Schakkebroek al sinds die periode bestaat. Voor de Franken betekende Schakkebroek “beweegbaar moeras”. In ''schakke'' vinden we immers dezelfde stam terug als in schokken, wat ook bewegen betekende.
Wanneer de naam Schakkebroek nu precies het daglicht zag, is echter niet geweten, maar één ding staat vast: de bouw van een kerk in 1909 was een mijlpaal voor onze dorpsgeschiedenis die de groei naar wat meer zelfstandigheid alleen maar heeft bevorderd.

Feestcomité

Een feestcomité werd in 2009 ter gelegenheid van 100 jaar Schakkebroek opgericht. Schakkebroek
Daar de doelstelling van ‘Schakkebroek Primeert!’ niet alleen het organiseren, maar ook het ondersteunen van lokale initiatieven is, leek het ons logisch om dit comité met hun gepasseerde activiteiten de nodige ruimte te geven op onze website.
U kan daar nog heerlijk nagenieten met fotoreportages van 100 jaar Schakkebroek, de herdenking van de heiligverklaring Amandina en het 40-jarig priesterjubileum van E.H. Willy Willekens.

 
Activiteitenkalender
 
04/08 BBQ Amandina VC
07/08 Terrasfilm   Park Amandinahuis
15/08 Openluchtmis Terbermenweg
15/08 Spel zonder grenzen
02/09 Pannenkoekenfeest Ziekenzorg
26/10 Wijndegustatie Amandinagilde
10/11 Herstwandeling Amandinagilde
16,17,23,
24 nov.
HERO theater
24/11 Rondgang Sinterklaas Amandinagilde
25/11 Sinterklaasfeest
01/12 Breughelfeest

CONTACT INFO

Contacteer Schakkebroek Primeert! 0498 46 24 09
Contacteer Schakkebroek Primeert! b.moyaers@gmail.com

 

 
   © 2012: Schakkebroek Primeert!       Webdesign by Nuraxi